Het is voorjaar, tijd om uw vijver op te starten, hoe?
Het opstarten van de vijver:
- Snoei de afgestorven delen van uw oever/moerasplanten af, Verwijder de laatste draadalgen en evt. ingewaaid vuil of blad van de vijver en de bodem, daarna kunt u er voor kiezen de bodem te stofzuigen nu u het vuil nog goed kunt zien liggen. Ook kunt u een behandeling doen met biox waardoor er een groot deel van het bladafval etc door de ontstane zuurstof naar de oppervlakte komt waar u het gemakkelijk kunt verwijderen.
- Check de waterwaarden en hou deze op peil, het is zeer belangrijk voor de herstart van uw zuurstofplanten dat u vooral de Gh waarde op peil houd, deze moet gedurende het gehele seizoen 12-15 zijn, zodat uw planten goed kunnen blijven groeien. Wanneer deze waarde te laag is verslijmen de planten.
- Doseer een goede bacterie cultuur om het biologisch leven weer een boost te geven, het is verstandig dit regelmatig te blijven doen. Strooi bio oxydator om de afbraak van afval op de bodem te stimuleren.
- Doseer een weerstandvesterker voor uw vissen , dit is een slijmhuidversterkend middel wat daarnaast ook noodzakelijke vitaminen, mineralen en sporenelementen bevat, zodat u de visssen na een lange winter helpt hun weerstand op te bouwen. bijv: Malamix van maarten lammens, Vital van Sanikoi of Fish Protect van Colombo
- Bij planten vijvers is het zeker aan te raden het voorjaar te beginnen met co2 tabletten, door deze toevoeging worden uw zuurstofplanten extra gestimuleerd.Plaats evt reigerafweer rond de vijver of in de tuin, het net zal weer van uw vijver zijn en de reigers gaan broeden, dus deze zullen onze vijvers weer gaan bezoeken. Er zijn diverse artikelen voor verkrijgbaar.
Start uw filters op:
- Als uw filter stil heeft gestaan is het zaak dat deze grondig is gereinigd.
- Vervang versleten filtersponzen
- Vervang absorberende filtermaterialen als kool en zeoliet.
- Vervang toch zeker om het jaar het filtersubstraat, dit lijkt goed te blijven echter de vuildeeltjes die in het poreuze materiaal gaan zitten, krijgt u er niet uit waardoor uiteraard de oppervlakte van het materiaal vermindert wordt en bovendien de "rottings" processen in het gesteente voor problemen zouden kunnen zorgen.
- Reinig de kwartsbuis van de uvc en vervang het uvc lampje door een goede kwaliteit nieuwe lamp.
- Reinig uw vijverpomp grondig .
- controleer de vijverslangen of deze geen lekkages/slijtage plekken vertonen.
- Vet evt. de "O" ringen van uw ( druk) filter en uvc goed in met vaseline.
- schroefdraad verbindingen kunt u evt. met siliconenspray invetten om het losmaken de volgende keer te vergemakkelijken.
- Start het filter weer op met een goede bacteriecultuur.
Wij geven u hierover graag meer informatie in de winkel. Voor meer informatie of de artikellijnen die u bij ons kunt vinden kunt u uiteraard altijd contact opnemen.